Spletni laboratorijski dnevnik

SciNote - Online Lab Notebook

www.SciNote.net – Online Lab Notebook

Spletni laboratorijski dnevnik je praktično orodje, s katerim lahko znanstveniki in raziskovalci prihranijo pri času ter poskrbijo za večjo učinkovitost pri svojem delu. Gre za orodje, ki je zasnovano prav z mislijo na vse, ki opravljajo raziskovalno delo. Pri njem je treba pogosto zbirati različne podatke, pri čemer si lahko pomagamo tudi s sodobnimi orodji, ki tako delo lahko olajšajo.

Eno od takšnih orodij je tudi spletni laboratorijski dnevnik SciNote. Kot pove že njegovo ime, je v prvi vrsti namenjen beleženju podatkov, a nikakor ne omogoča le tega. Poleg tega pa je tudi beleženje raziskovalnih podatkov ali rezultatov laboratorijskega dela s pomočjo takšnega spletnega orodja veliko bolj učinkovito, saj:

  • omogoča zbiranje vseh podatkov na enem mestu,
  • omogoča dostopnost podatkov od koder koli,
  • vanj lahko tudi hitro in preprosto uvozite podatke od drugod,
  • lahko do podatkov dostopajo vsi raziskovalci, ki sodelujejo pri projektu,
  • je v njem možno tudi zelo dobro organizirati vse vnesene podatke,
  • lahko z njegovo pomočjo bolje organizirate tudi sam delovni proces, določite roke posameznih faz projekta ali to, kdo vse sodeluje pri njih,
  • omogoča večjo učinkovitost in produktivnost pri znanstvenem in raziskovalnem delu.

Scinote vmesnik

Kateri spletni laboratorijski dnevnik izbrati?

Na tržišču je kar nekaj različnih online dnevnikov za raziskovalce, vendar pa se med seboj močno razlikujejo. Načeloma vsi delujejo tako, da vanje lahko vnašamo izbrane podatke, ki se shranjujejo na spletu oziroma v oblaku. Zaradi tega lahko do njih dostopamo kadarkoli in od koderkoli na varen in zaseben način. Seveda pa med njimi obstajajo tudi večje ali manjše razlike, pa naj si bo to v količini prostora, ki ga imate na voljo v oblaku, cenovni dostopnosti, načinih, kako lahko vanje vnašate podatke, organizaciji podatkov in različnih drugih funkcijah.

Pri izbiri naj vam bo v prvi vrsti pomembno, da je njihova uporaba čim bolj enostavna, torej izberite takšnega, ki je čim bolj prijazen do uporabnikov ter deluje hitro, zanesljivo in učinkovito. Takšen je tudi SciNote, ki je poleg tega tudi plod slovenskega znanja. Ima številne funkcije, ki bodo prav prišle vsakemu raziskovalcu ter poleg enostavnega beleženja podatkov, rezultatov, vzorcev, protokolov in vsega ostalega omogoča tudi lažje sodelovanje in boljšo komunikacijo med vsemi raziskovalci, ki sodelujejo pri projektu.