Čiščenje jeter na naraven način

čiščenje jeter na naraven načinSte napihnjeni in vas boli trebuh desno zgoraj? Imate težave s prebavo mastne hrane oziroma vas pogosto pesti zgaga? Se vam kilogrami kar kopičijo, kar velja še posebej za predel okrog trebuha? Imate pogosto težave s prekomernim znojenjem? Vse to so lahko znaki, da vaše telo ne deluje tako, kot bi moralo. V takšnih primerih bi vam morda lahko koristilo tudi čiščenje jeter.

Kakšno vlogo imajo jetra?

V bistvu gre za prebavni organ, ki ima pomembno vlogo pri presnovi. Skrbijo namreč za razstrupljanje in razgrajevanje različnih toksičnih snovi ter skladiščenje določenih snovi, kot sta recimo železo in vitamin B12. Poleg tega pa imajo tudi številne druge funkcije, kot je recimo razgradnja inzulina ali sintetiziranje oziroma urejanje nivoja holesterola.

Kako poskrbeti za čiščenje jeter?

Če so jetra preobremenjena, je treba ukrepati. Pomagamo si lahko tako, da poskrbimo za bolj urejeno in bolj zdravo prehrano. Dobro je, če iz nje odstranimo sladkorje, kar vključuje tudi ogljikove hidrate – po večini prav slednjih večina ljudi poje preveč, kar slabo vpliva ne le na jetra, ampak tudi na siceršnje zdravje in počutje.

Priporočljivo je tudi, da iz prehrane odstranimo nasičene maščobe ter da jemo čim manj predelano hrano. Najbolje je izbrati sadje in zelenjavo, po možnosti ekološko ali čim bolj naravno predelano. Jetra zelo obremeni tudi alkohol, zato se mu je treba izogibati, enako pa velja tudi za kofein in nikotin. Vedeti je treba, da ta pomemben organ našega telesa zelo obremenijo tudi različna zdravila in pravzaprav vse, kar zaužijemo ali s čimer pridemo v stik.

Treba je poskrbeti za to, da naša prehrana vsebuje dovolj vitaminov, esencialnih maščobnih kislin, selena in drugih pomembnih ter koristnih snovi, ki nas ohranjajo zdrave in vitalne. Če omenjenih snovi ne moremo dobiti s prehrano, lahko posežemo tudi po prehranskih dodatkih. Poleg tega pa lahko premislimo tudi o uporabi prehranskih dodatkov, ki nase vežejo kovine in druge škodljive snovi ter tako poskrbijo za razstrupljanje telesa. Eden od takšnih dodatkov je na primer zeolit, o katerem si lahko več preberete na spletni strani holistic.si.