Pomanjkanje vitaminov in mineralov

Veliko pomanjkanje vitaminov, mineralov in drugih hranilnih snovi je danes v svetu v veliki meri prisotno le še v državah, kjer dostop do kakovostne in sveže hrane ni tako samoumeven kot pri nas. Kljub temu pa tudi v sodobnem svetu marsikomu manjka nekaterih ključnih snovi, saj tudi prehrana v razvitem svetu ni vedno najbolj zdrava, velikokrat pa je tudi zelo osiromašena.

Intenzivna pridelava hrane = manjša vsebnost vitaminov

vitamin d za kostiNa pomanjkanje vitaminov in ostalih hranilnih snovi v veliki meri vpliva zelo intenzivna pridelava hrane, ki je značilna za sodobni svet. Zaradi tega sadje, zelenjava, pa tudi meso in drugi izdelki živalskega izvora nimajo tako visokih hranilnih vrednosti, kot so jih imeli nekoč, saj morajo biti pridelani na hitro, v čim krajšem času. Marsikatero sadje tako zori v ladijskih kontejnerjih, solata sploh ne vidi ne sonca ne zemlje, banane špricajo s pesticidi kar iz letala, živali pa živijo v nemogočih pogojih le zato, da bi se čim prej znašle na naših krožnikih. Sodobna prehrana je zato marsikaj zelo osiromašena in z njo težko dobimo tisto, kar naše telo potrebuje.

Kako poskrbeti za svoje zdravje?

Na srečo pa imamo danes poleg prehranskih virov na voljo tudi različne dodatke in prehranska dopolnila, s katerimi si lahko pomagamo, ko nam primanjkuje določenega vitamina, minerala ali druge hranilne snovi. Pomanjkanje vitaminov in ostalih snovi tako dandanes sploh ni več takšen problem, saj ga lahko z lahkoto rešimo. Pomembno je le, da se zavedamo, da je naše slabo počutje, pomankanje energije in podobno lahko povezano tudi s tem, da naše telo iz hrane, ki jo jemo, ne dobi vseh snovi, ki jih potrebuje za svoje delovanje in za to, da ostane zdravo. Zato je bistvenega pomena, da te snovi telesu nadomestimo z ustreznimi in kakovostnimi prehranskimi dodatki, kakršni so na primer:

  • vitamin D3 za zdravje kosti, zob odpornost,
  • C, ki pomaga pri premagovanju okužb,
  • skupina B oziroma B kompleks, ki pomembno vpliva na živčni sistem ter s tem tudi na normalno psihično delovanje ter količino energije, ki jo imamo,
  • folna kislina (B9), ki je pomembna predvsem v obdobju zanositve in nosečnosti,
  • B12, s katerim je možno zmanjšati utrujenost in je pomemben tudi pri tvorjenju rdečih krvničk,
  • E za zdravje kože ter srca in ožilja,
  • tekoče železo v primeru, da vam ga primanjkuje oziroma ste slabokrvni.