Polaganje parketa mora biti kakovostno izvedeno

polaganje mozaičnega parketa

Polaganje parketa – Onis

Zagotovo je zelo pomembno, kakšen parket izberete in kako kakovosten je ta, a enako pomembno je tudi samo polaganje parketa. To mora biti izvedeno profesionalno in v skladu z navodili proizvajalca, predvsem pa tako, da je končni rezultat čim boljši. Prav zato ni vseeno, komu zaupate to nalogo, poleg tega pa je pomembno, da se pred tem tudi sami pozanimate o različnih postopkih polaganja oziroma o tem, kakšen postopek bi bil najprimernejši za talno oblogo, ki ste jo izbrali.

Različni načini polaganja

Kakšen način za polaganje parketa bi bil najbolj ustrezen, je odvisno od tega, za kakšno vrsto gre. Vsekakor pa je pomembno tudi, da se ustrezno pripravi tla oziroma podlago – ta naj bo ravna, gladka in očiščena. Kako je pripravljena podlaga, namreč zelo vpliva na končni rezultat. Pri samem polaganju pa se je treba držati ustreznega postopka glede na vrsto parketa ter poskrbeti tudi za preciznost pri delu.

Koliko časa traja polaganje?

Tudi to, koliko časa bo trajal cel postopek, je odvisno predvsem od vrste talne obloge, ki jo izberete. Masivni parketi recimo zahtevajo veliko daljši postopek polaganja kot gotovi parketi. Poleg tega pa je pri tem treba upoštevati tudi druge dejavnike, recimo to, da nekaj časa vzame tudi že sama priprava podlage oziroma tal.

Imate talno gretje?Parket za talno gretje

V primeru, da so v tleh položene tudi cevi za talno gretje, je pri načinu polaganja nujno treba upoštevati tudi to, poleg tega pa je treba to upoštevati tudi pri sami izbiri talne obloge. Načeloma je dandanes večina parketov primerna za kombiniranje s talnim gretjem, vsekakor pa je pred izbiro to treba natančno preveriti in se zavedati, da je za učinkovitost talnega gretja pomembna tudi toplotna prevodnost oziroma debelina talne obloge.

Končna obdelava, lakiranje ali oljenje

Večina talnih oblog je danes že tovarniško obdelanih oziroma zaščitenih. Kljub temu pa je polaganje parketa končano šele, ko parket premažemo z ustreznim oljem ali lakom ter tako poskrbimo za njegovo površinsko zaščito. Pri tem imamo danes na voljo zelo raznolike možnosti.