Parket je čudovita talna obloga

parketi onis

Parket Onis

Parket je zagotovo čudovita talna obloga. Že mnogo desetletij velja za najbolj prestižno talno oblogo, ki združuje eleganco in lepoto s toplino lesa. Zaradi tega ni čudno, da je takšna talna obloga tako priljubljena tako v svetu kot tudi pri nas. Razlika med nekoč in danes je le v tem, da imamo v sodobnih časih na voljo več različnih vrst parketov, ki se razlikujejo tako glede na to, kako so izdelani, kot glede na debelino, vrsto lesa, način polaganja, barvo in vzorce ter različne druge lastnosti.

Kakšen parket izbrati?

Lesene talne obloge imajo poseben čar, kot ga imajo tudi vsi ostali izdelki iz lesa. To, kako bodo videti takšni izdelki, je v veliki meri odvisno od tega, iz kakšnega lesa so narejeni, kar velja tudi za parket. Ta je lahko narejen iz lesa hrasta, ki velja za eno od najbolj priljubljenih možnosti. Pri tem lahko izbirate med različnimi vzorci in odtenki – veliko ljudi se zaradi svetlosti in posebnega videza na primer odloča za beljen hrast. Spet drugim pa so najbolj všeč hrastove deščice z vidnimi grčami, ki še poudarijo lepoto lesa.

Poleg hrasta so seveda na razpolago tudi številne druge vrste lesa. Lahko se odločite za oreh, macesen ali kakšno drugo domačo vrsto, prav tako pa so na voljo tudi različne bolj eksotične možnosti, ki običajno nimajo le nekoliko drugačnega videza, ampak tudi bolje prenašajo vlago.

Različne vrste in načini polaganja

Parket je lahko dvo- ali večslojen, deščice so lahko različnih velikosti oziroma dimenzij, razlikuje pa se tudi glede na debelino in to, ali je primeren za talno gretje ali ne. Masivne vrste, ki veljajo za najlepše in najbolj trajne, zaradi velike debeline za tak način ogrevanja niso najbolj primerne, zato se je bolje odločiti za kakšno drugo varianto. Pri dvo- ali večslojnih pa je treba vedno upoštevati ne le to, iz koliko slojev ali plasti so narejeni, ampak tudi to, iz kakšnega lesa in kakšne debeline so ti sloji. To namreč močno vpliva tako na stabilnost kot življenjsko dobo izbrane talne obloge.