Električni panelni radiatorji in njihova energetska učinkovitost

Kakšna je energetska učinkovitost različnih načinov ogrevanja, je vprašanje, ki zaposluje veliko ljudi. Vedno več ljudi se namreč zaveda, kako pomembno je pri izbiri načina ogrevanja to, koliko energije ta porabi. Ker energetska učinkovitost načinov ogrevanja pri izbiri postaja tako pomemben kriterij, so tudi električni panelni radiatorji postali veliko bolj priljubljena izbira, saj s tega vidika predstavljajo odlično rešitev – za ogrevanje prostorov namreč porabijo zgolj toliko energije, kot je to nujno potrebno.

Najmanjša možna poraba energije

Električni panelni radiatorji delujejo s pomočjo pretvarjanja elektrike v toploto. Zasnovani so tako, da to lahko počnejo na izjemno učinkovit način in da pri tem ne prihaja do skorajda nobenih toplotnih izgub. Tako lahko v toploto pretvorijo kar 98 ali celo 99 % energije, kar je resnično zelo visoka številka. S tega vidika so torej pri ogrevanju izjemno energetsko učinkoviti oziroma je njihova poraba najmanjša možna – porabijo le toliko energije, kolikor je je potrebno za to, da se prostor ogreje na želeno temperaturo.

Koliko energije porabijo električni panelni radiatorji?

Moč, ki je potrebna za ogrevanje prostora na določeno temperaturo, je odvisna od številnih dejavnikov, kot so na primer:

  • velikost prostora,
  • to, kako dobro je prostor izoliran,
  • višina stropov,
  • tesnjenje oken,
  • povprečna zunanja temperatura v času, ko je prostor treba ogrevati,
  • kakšna je razlika med trenutno temperaturo in temperaturo, ki jo z ogrevanjem želite doseči v prostoru.
  • drugi dejavniki.

Električni radiatorji GlamoxGlede na vse te dejavnike lahko predvidimo, kakšna moč grelca bi bila potrebna v določenem prostoru. Električni panelni radiatorji se namreč med seboj razlikujejo glede na moč grelca, ki je vgrajen vanje. Modeli imajo tako različno moč, s čimer so prilagojeni različnim potrebam uporabnikov. Hkrati pa nam moč določenega grelnika pove tudi podatek o tem, koliko energije bo ta model porabil pri ogrevanju.

V kolikor namreč takšni modeli grelnikov porabijo od 98 do 99 odstotkov energije za ogrevanje, to pomeni, da je njihova poraba takšna, kot je njihova moč. Tako ni mogoče na splošno reči, kakšna je poraba pri takšnem načinu ogrevanja, saj je to odvisno od modela, ki ga izberete. Vendar pa iz podatka o moči pri vsakem modelu lahko enostavno ugotovite ne le to, kako dobro bo ogreval prostor, ampak tudi to, kakšna bo njegova poraba energije pri tem in kolikšen strošek bo to predstavljajo za vas.