Zdravilo Prolia in puljenje zob

Določena zdravila lahko povzročajo bolj počasno celjenje kostnine ali drugega tkiva oziroma ta proces celo zaustavljajo. Ker je celjenje sestavni del okrevanja po številnih zobozdravstvenih posegih, to lahko predstavlja problem, ki pa se ga s pravilnim pristopom sicer v večini primerov da rešiti. Zdravilo Prolia in puljenje zob je tako sicer možno, vendar se je postopka treba lotiti zelo premišljeno in strokovno.

Preventiva je zelo pomembna

Zaradi tega, ker Prolia in puljenje zob ob enem zahtevata poseben in premišljen pristop,  je v primeru jemanja takšnih zdravil najpomembnejša preventiva – torej da se za zobe ustrezno skrbi, tako da kakršni koli bolj invazivni posegi sploh niso potrebni. To je gotovo najbolje, zato je v primeru jemanja takšnega zdravila nujno treba redno obiskovati zobozdravnika, ki bo preprečil težave, zaradi katerih bi prišlo do tega, da bilo treba kakšnega od zob izpuliti.

V primeru, če res ne gre drugače in je odstranitev oziroma sanacija zobovja nujno potrebna, pa je najbolje, da se ta opravi pred začetkom zdravljenja s tem zdravilom ali tik pred tem, ko mora pacient vzeti naslednjo dozo. Predvsem pa je treba pri tem slediti natančno predpisanemu postopku, da bo okrevanje uspešno in da ne bo prišlo do komplikacij. Zato je v ta namen treba poiskati čim bolj izkušenega zobozdravnika.

Zdravila, ki vplivajo na zobozdravstvene posege

Večina zdravil sicer ni takšnih, da bi zaradi njih veljale kakršne koli omejitve pri zobozdravstvenih posegih. Kljub temu pa je dobro, če vašega zobozdravnika informirate o zdravilih, ki jih jemljete, saj bo kot strokovnjak znal najbolje presoditi, kako prilagoditi poseg, če bi bilo to potrebno. Zaradi tega je dobro, če je vaš zobozdravnik o tem obveščen, ne glede na to, za kakšna zdravila gre. Jemanje zdravila Prolia in puljenje zob se tako recimo ne izključujeta, je pa treba jemanju zdravila prilagoditi nekatere postopke in se sanacije zobovja lotiti bolj premišljeno, kar velja tudi za nekatere druge vrste zdravil. Zato je zelo pomembno, da se z vašim zobozdravnikom o tem pogovorite še pred samim posegom, ko vam bo lahko odgovoril tudi na vsa vaša vprašanja.

Jemanje zdravila Prolia in puljenje zob

Jemanje zdravila Prolia in puljenje zob je v nujnem primeru, ko ne gre drugače, da se postopek izvede, treba izpeljati po naslednjem postopku:

  • treba je upoštevati razpolovno dobo zdravila in poseg po možnosti načrtovati tako, da se ga izvede tik pred tem, ko mora pacient vzeti naslednjo dozo,
  • pred samim začetkom posega (npr. zobni vsadek ) je najprej potrebno merjenje mineralne kostne gostote, da se preveri trenutno stanje,
  • vsi posegi morajo biti opravljeni tako, da se tkivo pri tem čim manj poškoduje,
  • rano je treba po posegu zelo na tesno in natančno zašiti,
  • po posegu mora pacient nujno nekaj časa jemati tudi antibiotike, ki mu jih predpiše zobozdravnik, saj se s tem prepreči okužba,
  • ob kakršnem koli sumu na komplikacije je takoj treba pacienta napotiti k ustreznemu specialistu, enako pa velja v primeru, če se pojavijo težave pri celjenju, močna bolečina ali drugi znaki.

V večini primerov pa vse skupaj poteka gladko in brez zapletov, sploh če vse skupaj izvede izkušen in strokoven zobozdravnik, ki se bo natančno držal vseh pravilnih postopkov in poskrbel za odstranjevanje zoba na kar se da varen način za pacienta, ne glede na to, kakšna zdravila ta jemlje.