Različne vrste parketov za različne okuse

Kakšno talno oblogo izbrati? Izbira talne obloge je zahteven projekt, saj je treba dobro premisliti, kaj izbrati. Za bivalne prostore in spalnice so primerne predvsem različne vrste parketov, ki omogočajo dobro stabilnost, prijeten občutek pri hoji ter lep videz, pri čemer je na vrsto veliko različnih variant, vrst lesa, dekorjev.

Masivni parketKlasični masivni parket

Najbolj klasično različico predstavlja masivni parket. Ta velja za tradicionalno talno oblogo, ki jo najdemo v številnih meščanskih stanovanjih in vilah. Njegova lepota je vredna občudovanja tudi več kot 100 let po polaganju, saj ga je zaradi masivnosti in debeline možno tudi večkrat pobrusiti in na novo polakirati, pa je spet videti kot nov. Prav zaradi tega velja za trajnostno talno oblogo, ki je primerna za najbolj zahtevne uporabnike in za vse, ki imajo radi trajne materiale.

Različne druge vrste parketov

Poleg klasičnega masivnega parketa pa so seveda na voljo tudi različne druge možnosti, ki so narejene iz dveh ali več plasti lesa. Razlikujejo se tako glede na to, iz koliko plasti so narejeni, kot kakšne debeline so te plasti in iz kakšnega lesa so narejene. Od tega je odvisen ne le njihov videz, ampak tudi druge lastnosti – recimo stabilnost. Pri tem imate na voljo gotove, industrijske oziroma tehno parkete

polaganje mozaičnega parketaNačini polaganja

Vrste parketov pa se razlikujejo tudi glede na to, na kakšen način se jih polaga. Zato je pri izbiri treba upoštevati tudi to. Običajno je namreč tla pred polaganjem treba ustrezno pripraviti ter poravnati, šele nato sledi polaganje. Če imate talno gretje, je treba izbrati ustrezno vrsto, ki dobro prevaja toploto, pri izbiri pa je treba paziti tudi na debelino talne obloge ter njeno primernost za talno gretje.

Površinska obdelava

Na to, kakšen bo končni videz parketa oziroma kakšen bo na otip, pa vpliva tudi površinska obdelava. Nekatere vrste so že tovarniško obdelane, polakirane ali naoljene. V zadnjem času pa so priljubljene tudi vrste, ki se jih naolji šele po polaganju z različnimi naravnimi olji.