Psihoterapija lahko pomaga tudi vam

psihoterapija lahko pomaga tudi vamPsihoterapija lahko pomaga prav vsakomur. Gre namreč za metodo, ki lahko pomaga pri zelo raznolikih težavah: anksioznosti, depresiji, paničnih motnjah, psiholoških travmah, stresu, nasilju, vedenjskih ali čustvenih težavah, različnih stiskah, izgorelosti, tesnobi, nizki samozavesti in pomanjkanju samospoštovanja, občutkih nezadovoljstva ter še marsičem.

To so težave, ki pestijo veliko ljudi. Vsak od nas se kdaj v življenju znajde v situaciji, ko mu nič ne gre od rok ali pa se mu načrti podrejo. Lahko pride do ločitve, smrti bližnjega, izgube zaposlitve, bolezni. Vse to nas potre, kar je popolnoma normalno, vendar pa nas včasih takšnih dogodki tako močno potrejo, da ne vidimo več izhoda oziroma se počutimo, kot da je naše življenje naenkrat postalo prazno. Postanemo nemirni, težko zaspimo ali pa ravno obratno: smo popolnoma pasivni in bi le spali in spali, saj nimamo volje za čisto nič.

V takšnih situacijah si marsikdo zna pomagati sam, saj uvidi, da tako ne bo šlo več naprej. Zelo dobrodošlo pomoč predstavlja šport, prav tako pa nam lahko pomagajo pogovori z bližnjimi ali prijatelji. Vendar pa žal to ni univerzalna rešitev in marsikdo kljub podpori bližnjih enostavno ne zmore rešiti svojih težav. V takšnih primerih je smiselno poiskati strokovno pomoč, kakršna je na primer prav psihoterapija.

Slednja poteka tako, da psihoterapevt prisluhne vašim težavam v zaupnem pogovoru, nato pa vam pomaga spoznati, da nanje lahko pogledate tudi drugače – z drugega zornega kota. Psihoterapija je namreč učinkovita metoda prav zato, ker z njo lahko spremenimo vzorce delovanja in mišljenja, ki so globoko zasidrani v nas.

Že v otroštvu oziroma v najzgodnejših letih se naučimo, kako reagiramo v določenih situacijah, kar nas potem spremlja celo življenje. Nekateri od teh vzorcev žal niso najboljši, zato nas vodijo v pasivnost, občutek manjvrednosti, pretirano skrb za druge, paniko, nezadovoljstvo, stres ali celo nasilje. Vendar pa se te vzorce da tudi spremeniti, če se tako odločimo in če res zavzeto delamo na tem. Pri tem pa nam je v veliko pomoč lahko prav psihoterapevt, ki točno ve, kako nas lahko strokovno vodi skozi ta proces, da bo ta res uspešen. Če imate kakršne koli težave v življenju, ki vas mučijo že dalj časa ali pa jih sami ne znate rešiti, potem poiščite pomoč psihoterapevta, ki vam bo zagotovo znal pomgati.