Kakovostno in natančno polaganje kamna

Kako poteka polaganje kamna? Kakšen je pravilen postopek in ali je ta odvisen od tega, za kakšno vrsto kamna gre? Kako se ga polaga na navpični površini, recimo na steni, in kako na tleh? Kakšne debeline mora biti oziroma kakšna debelina je najbolj ustrezna? Ali je pomembno tudi, kakšno lepilo uporabimo? Kako mora biti pripravljena podlaga? Kako se sploh lotiti dela in na kakšne kose je treba kamen narezati?

Kako poteka polaganje kamna?

Vsako polaganje kamna je nekoliko drugačno, zagotovo pa je pred začetkom tega dela treba dobro poznati postopek ter si pripraviti tudi ves potreben material.

Najpomembnejše je, da imamo ustrezen kamen – ta morda biti:

  • Polaganje dekorativnega kamna na steno

    Polaganje dekorativnega kamna na steno – Kamen-mojster.si

    ustrezen za namen, za katerega ga bomo uporabljali,

  • čim bolj kakovosten,
  • primerne debeline,
  • narezan na primerno velike kose.

Zaradi tega je pred izbiro treba dobro preučiti, kako se določen kamen obnese za namen, za katerega ga bomo uporabili. Pri tem je treba upoštevati prav vse dejavnike, od tega, ali bo šlo za uporabo v notranjosti ali zunaj, na steni ali na tleh, ob kaminu, kjer se tla ali stena zelo segrejejo, bo imela obloga predvsem funkcionalen ali zgolj estetski namen itd.

Ustrezno pripravljena podlaga, lepila in vse ostalo

Poleg samega materiala, ki ga nameravamo polagati, pa je treba poskrbeti tudi za ustrezno pripravljeno podlago. Na to nikakor ne smemo pozabiti, če želimo kakovostno poskrbeti za polaganje kamna. Zato je pred začetkom dela pametno na internetu poiskati čim več informacij o tem, kako začeti. Zelo pomembno pa je izbrati tudi ustrezno lepilo, ki mora biti dovolj močno in hkrati dovolj trpežno tudi na dolgi rok. Zaradi tega je zelo važno, kakšnega izberemo.

Pred začetkom dela si je treba pripraviti tudi vse preostale pripomočke ter naštudirati celoten postopek. Vaja sicer dela mojstra, a škoda bi bilo, da bi se učili na lastnih napakah, saj gre za zelo trajen material, pri katerem bodo napake ostale vidne zelo dolgo. Če takšnega dela niste vešči ali ne veste čisto, kako bi se ga lotili, je zato najbolj pametno poklicati mojstra, ki bo to nalogo profesionalno opravil namesto vas.