Kako kar se da najbolje poskrbeti za odvodnjavanje?

Odvodnjavanje HauratonČe ste ravno sezidali hišo, je treba urediti tudi njeno okolico, pri tem pa nikakor ne smete pozabiti na odvodnjavanje odpadne oziroma meteorne vode. S tem boste poskrbeli za zaščito vaše nove hiše pred meteorno vodo in tem, da bi ta povzročila kakršno koli škodo na vaši parceli ali celo na objektu. Pri tem imate na voljo različne sisteme v ta namen, s katerimi boste lahko učinkovito in zanesljivo poskrbeli za meteorno vodo.

Preprečite težave z meteorno vodo

Odvodnjavanje poskrbi za to, da meteorna voda čim bolj varno odteče brez kakršnih koli težav. Če za to ni poskrbljeno, bo meteorna voda odtekla tja, kjer bo našla pot za to, ne glede na to, ali bo pri tem povzročila kakršne koli nevšečnosti – luže okrog hiše, uničeno okolico ali vrt, madeže vlage na coklu oziroma fasadi ali celo zalit objekt.

Vse naštete nevšečnosti je možno zelo dobro in učinkovito preprečiti tako, da ravnamo preventivno in že vnaprej načrtujemo, kam bo lahko odtekla meteorna voda oziroma kje bo lahko varno poniknila v zemljo. S tem lahko preprečimo težave z meteorno vodo, ki so žal precej pogoste. Ker lahko prinesejo tudi veliko gmotno škodo ter stroške sanacije, se jim je zagotovo pametno izogniti.

Nujno je strokovno načrtovanje

Kako urediti odvodnjavanje, je odvisno od tega, kakšna je parcela, kakšen je njen naklon, kje na njej se nahaja objekt in kakšno površino zaseda, kako je za meteorno vodo poskrbljeno na sosednjih parcelah in še od številnih drugih dejavnikov. Prav zaradi tega je vsak sistem za odvajanje meteorne vode treba načrtovati individualno glede na specifične dejavnike, ki so značilni za določeno parcelo.

Pri tem je nujno strokovno načrtovanje, ki mora vsebovati tudi hidravlični izračun. Slednji nam namreč pove, kako zmogljiv mora biti sistem, da bo kos vašim potrebam. Prav zato je pametno, če vam pri načrtovanju takšnega sistema pomaga strokovnjak za to področje, s katerim se boste lahko posvetovali o vseh vprašanjih in podrobnostih.