Kako je kolagen povezan z zdravimi sklepi

Sklepi vam zagotavljajo gibanje, torej hojo, tek, plavanje, ne nazadnje tudi udobno sedenje. Lahko torej rečemo, da tudi njih potrebujete, da lahko uživate ter živite. S staranjem pa tudi s športnimi poškodbami se hrustanec med sklepi prične tanjšati. Občutek drgnjenja kosti ob kosti ter vnetje lahko hitro povzročijo, da v aktivnosti ne morete več zadosti uživati. Vse omenjeno namreč povzroča tudi bolečino.

K sreči lahko redno jemanje kolagenskih peptidov spremeni opisano situacijo. Kolagen namreč deluje kot lepilo za celotno telo. Kolagen za zdrave sklepe je v resnici torej nujen. V nadaljevanju vam predstavljamo, kako peptidi kolagena lahko učinkovito zmanjšujejo vnetja in vaše sklepe dobro podprejo.

Zmanjševanje vnetja in podpora sklepom

kolagen za zdrave sklepe brez bolečinKolagen za zdrave sklepe je v resnici besedna zveza ali pa misel, ki jo neredko slišimo tudi pri strokovnjakih – zdravnikih. Dejstvo je, da kolagenski peptidi lahko učinkovito zmanjšujejo vnetja in vaše sklepe zelo dobro podprejo. Sklepi so v resnici narejeni iz kolagena tipa 2.

Kolagenski peptidi pripomorejo k proizvodnji večje količine kolagena. S tem pa se v vašem telesu ohranjajo bolj mladostni sklepi. Kolagen torej lahko zmanjša vnetje v sklepih ter dobro pripomore k pravilnemu delovanju.

Kaj je sploh kolagen

Kar nekaj vas je, ki kolagen predvsem povezujete z izboljšanjem videza kože. To pomeni, da menite, da z jemanjem kakovostnega kolagena lahko dosežete manj gubasto, bolj mlado in gladko kožo. To v resnici vse drži, po drugi strani pa ima kolagen v našem telesu še druge funkcije. Enako kot vpliva na kožo, kolagen vpliva tudi na vaše sklepe.

kolagen s staranjem upadaKolagen torej sestavlja kožo, kosti, sklepe, mišice ter kite. V telesu deluje kot lepilo, ki vse zadeve drži skupaj. Telo ga nujno potrebuje za boljšo elastičnost, mlajšo kožo, bolj trde kosti in za neboleče sklepe. Sestavljajo ga trije, precej kompleksni, dolgoverižni proteini. Ti so zviti v spiralo, ki je narejena iz kar 19 različnih aminokislin. Več kot ena tretjina beljakovin v telesu je sestavljena iz kolagena. Vse to pa seveda pomeni, da je zadostna količina nujno potrebna tudi za splošno zdravje človeka.

Kolagen za zdrave sklepe

S staranjem se tekočina v hrustancu med sklepi stopnjevano zmanjšuje. Prav tako se zmanjšuje proizvodnja kolagena. Ko dopolnimo 35 let, se proizvodnja kolagena začne upočasnjevati. Do 60. leta so zaloge kolagena polovične, glede na tiste, ki smo jih imeli, ko smo šteli 20 let.

Vsekakor pa upad kolagena lahko povzročajo tudi prevelike obremenitve sklepov. To pripelje do različnih poškodb. Najbolje se to lahko opazi pri poškodbah športnikov. Kolagen za sklepe je v tem primeru še toliko pomembnejši, saj učinkovito pomaga pri blaženju sklepnih bolečin.