Arborist za urejanje dreves

Imate na vrtu drevesa? Vam visoka krošnja drevesa daje senco ali pa pod njim parkirate avtomobile? Ste opazili, da je drevo na vašem vrtu ali pred vašo poslovno stavbo že staro in v slabem stanju ali da iz njega vsake toliko časa odpade celo kakšna veja? Bi radi uredili krošnjo drevesa ali poskrbeli za njegovo obrezovanje? Ali pa je treba drevo posekati? V vseh teh naštetih primerih vam bo najbolje znal pomagati izkušen arborist, strokovnjak za drevesa.

Drevo daje senco in lepša okolico

arboristDrevesa so pomemben element pri urejanju okolice in vrtov. Lepšajo namreč okolico in poskrbijo za to, da je ta bolj zelena, hkrati pa dajejo tudi odlično senco, kar še posebej velja za večja drevesa. Zaradi tega je pomembno, da jih sadimo, pomembno pa je tudi, da zanje skrbimo. Arborist kot strokovnjak za drevesa se spozna tako na različne drevesne vrste kot na to, kako jih saditi in kakšno drevo je najbolj primerno za določeno površino. Hkrati pa se spozna tudi na:

  • pomladitev starejših dreves,
  • vzdrževanje dreves,
  • skrb za drevesno krošnjo,
  • odstranjevanje trhlih vej, ki bi lahko povzročale nevarnost,
  • pravilno obrezovanje dreves,
  • različne posege v drevesno krošnjo,
  • obžagovanje in posek dreves,
  • odstranjevanje dreves in drevesnih korenin.

Obrezovanje in odstranjevanje dreves

Mlajša drevesa je treba vzdrževati ter zanje skrbeti, kar vključuje tudi redno obrezovanje. To mora biti pravilno izvedeno, s čimer se osvetli drevesno krošnjo in poskrbi za njeno pravilno oblikovanje, za kar lahko najbolje poskrbi prav arborist. Hkrati pa ta strokovnjak lahko poskrbi tudi za druge posege v drevesno krošnjo, ki so velikokrat potrebni predvsem pri starejših drevesih – obžagovanje dreves ali odstranjevanje posameznih vej ali delov krošnje, v skrajnem primeru, ko ni mogoče ukrepati drugače, pa lahko urediti tudi posek drevesa na varen način. Prav zaradi tega ga je pametno poklicati, če imate visoko drevo in če ne veste točno, v kakšnem stanju je. Takrat je najprej potreben natančen pregled stanja, nato pa se naredi načrt za nadaljnje posege.